Gyertya alagút | Mi az? Gyakori okok. Hogyan lehet kijavítani? Hogyan lehet megakadályozni?

2020.12.21

Mi a gyertya alagút?

Gyertyatesztelős utadon vagy akár a magadnak vásárolt és meggyújtott gyertya égetésekor nagy valószínűséggel találkoztál már azzal a helyzettel, hogy a meggyújtott gyertyád nem tudta felolvasztani faltól falig a viaszt, így egy "alagutat" formált a kanóc lángja.

Ezt a rendkívül gyakori jelenség "alagút" néven van jelen a gyertyakészítők életében. Egyetlen gyertya sem mentes az alagút kialakulásától, függetlenül attól, hogy egy 800 Ft-os szupermarketes gyertyát gyújtasz meg vagy egy több ezer forintos yankee álmot. De hogy megnyugtassalak, még az illatokhoz sincs köze az alagút kialakulásának.

Bár vizuálisan kellemetlen és pazarló látvány és jó sok felolvaszthatatlan viaszhoz vezet, a gyertya alagút kialakulása teljesen normális folyamat. De ha jól bánsz a gyertyáddal, elkerülheted ezt.

Mitől lesz alagút a gyertyában?!

Az alábbiakban kiemeljük a gyertya alagút kialakulásának leggyakoribb okait. Ha végre megismered, hogy mi okozza a gyertyák ilyen irányú deformálását, meg tudod akadályozni, ha újra gyertyát gyújtasz.

  • Rossz égetési folyamat: A gyertyáknak mindig elég hosszú ideig kell égniük. A meggyújtott kanócnak elegendő időt kell adnunk, hogy a viaszmedencét fel tudja olvasztani faltól falig. A gyertya túl korai eloltása alagút kialakulásához vezet. Gyertya méretétől függően átlagosan 1-3 óra között mozog az ideális égetési idő egy alkalomra.

  • Helytelen kanócméret: Az alagút kialakulásának nagyon gyakori oka az, hogy a kanócot a viasz mennyiségéhez vagy az edény szélességéhez képest rosszul választotta meg a készítő. A túl kicsi kanóc a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem fog elegendő hővel rendelkezni, hogy a viaszt faltól falig felolvassza. 

  • Alkalmatlan viaszkeverék: A gyertya alagút kialakításának okaként gyakran felmerül az is, hogy olyan viaszból vagy viaszkeverékből készült a gyertya, ami igen magas olvadáspontú. Az ilyen viaszt oszlopgyertyákhoz, asztali kónuszos gyertyákhoz vagy formagyertyákhoz használnak. Ilyen viasz  például a sztearin, a méhviasz és egyes szója viasz típusok.
    A viasz kiválasztásakor döntő fontosságú, hogy a célnak megfelelőt válassz, hogy megelőzd az alagút kialakulását.

Hogyan lehet megszépíteni egy gyertyát, amiben már ott az alagút?

Számos módon szépíthetjük az ilyen gyertyánkat. Például hőpisztollyal. Ezzel a módszerrel azonban nagyon óvatosan kell eljárni, mert a kívülről felforrósított üveg akár el is repedhet és ezzel dobhatjuk a kukába az egész gyertyát.

Egy másik módszer, ami biztonságosabb, de időigényesebb megoldás, az az, hogy alufóliából, több réteget egymásba hajtogatva egy kupolát és palástot formázunk a gyertyapohár tetejére. A kupola közepén hagyunk egy nyílást, hogy a gyertya lángja elegendő levegőhöz jusson. Ez a hő, ami az alufóliáról visszaverődik a gyertyára, elég lehet ahhoz, hogy felmelegítse a viaszt faltól falig.

Itt egy kis videó, amiben pont ezt az alufóliás megoldást mutatják be. A videó angol nyelvű, de teljesen érthetően mutatja be a folyamatot. 

Hogyan lehet megakadályozni az alagút kialakulását?

Megtudtuk, mi a gyertya alagút, mi az oka és hogyan lehet javítani egy ilyen gyertya külsején. Most viszont azt olvashatod el, hogy hogyan kell megelőzni a gyertya alagút kialakulását. Mert könnyebb megelőzni, mint kijavítani a hibát. A gyertyakészítéskor mindig tedd a következőket:

  1. Bizonyosodj meg arról, hogy a gyertyaüveg méretéhez megfelelő kanócot választottál

  2. Használj a gyertyához megfelelő viasztípust. Poharas gyertyához puha, alacsony olvadáspontút, az oszlopgyertyákhoz szilárdabb, magas olvadáspontút.

  3. Ne terheld túl a gyertyát tömény illatolajjal, mert ez megnehezítheti viasz felolvasztását.

Ha eladod a gyertyáidat, mindig említsd meg a vásárlóidnak, hogy hogyan égesse a gyertyát ahhoz, hogy ne legyen alagút benne az első égetés után. Erről akár egy rövidke tájékoztatót is átadhatsz a gyertya mellé.


Nagyon köszönjük, hogy elolvastad a gyertyakészítési, gyertyahasználati útmutatónkat. Az A Gyertyakészítő csapata elkötelezett a hazai legnagyobb gyertyagyártási tudásbázis felépítése mellett. Ha oktató jellegűnek, informatívnak és egy kicsit is szórakoztatónak találod a tartalmat, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy megosztod cikkeinket barátaiddal és családtagjaiddal, akik érdeklődhetnek a gyertyakészítés iránt.

Köszönjük még egyszer!


Cikk ajánló:

Megmutatom, milyen egyszerű a szárított levendula felhasználásával elkészíteni ezeket a hangulatos és illatos DIY levendula gyertyákat.

ÁSZF

2021.04.02

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Termék ajánló:

Szeretnél inspiráló gyertyakészítős recepteket és hasznos technikai ötleteket kapni hétről hétre?