Gyertyakészítés hideg időben

2020.11.02

A gyertyák meggyújtása, akár télen, akár nyáron, az élet egy szépséges öröme, de a gyertyák készítése hideg időben extra kihívást jelenthet!

Hirtelen rájössz, hogy a bevált módszerek, amelyeket egész évben gyertyakészítésnél használtál egyszerűen nem működnek! Ellenőrizted a jegyzeteidet, nem változtattál semmit sem az öntési hőmérsékleten, sem az illatanyag-arányokon és bumm, mégis berepedezett a gyertya!

Kitalálod, hol a hiba? Ez a probléma azért jött elő, mert kint hideg van és ezt a gyertyák is érzik!

Ha hideg időben gyertyákat készítesz, akkor nagy az esélye annak, hogy változtatni kell az öntési folyamaton.

Késő ősztől tavaszig szinte állandósul ez a helyzet, így egy gyertyakészítőnek muszáj alkalmazkodni a változásokhoz. Ha a nappal öntött gyertyákat még éjszaka is elöl kell hagynod, mert nem hűltek le a csomagoláshoz, nagy eséllyel reped be vagy árkosodik jó mélyre.

Egyaránt előfordul paraffinból, szójából és ennek keverékéből öntött gyertyákkal.

Tehát mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyertyáink továbbra is nagyszerűek legyenek?

  • a profi gyertyakészítők első számú ajánlása, hogy az üveget, amibe a gyertyát öntöd, melegítsd fel előtte. Ezt meg tudod tenni egy hőpisztollyal vagy a sütőben, amit felmelegítesz az üveggel együtt maximum 70 C fokra. Ezzel minimálisra csökken a viasz és az üveg közötti hőmérséklet, így kisebb lesz a sokk, ami a viaszt éri, amikor kiöntöd a viaszolvasztó edényből.

  • A gyertyák öntésekor, ha hideg az időjárás, kritikus fontosságú a helyiség hőmérsékletének szabályozása. Az optimális eredmény érdekében mindig ügyelj arra, hogy a helyiség kellemes, 22-25 C fokos legyen. Javasoljuk, hogy az öntés előtt legalább egy-két órára kapcsold be a fűtőtestet, hogy kellemesen meleg és kényelmes környezetet biztosíts magadnak és a sikeres gyertyaöntésnek.

  • Győződj meg arról, hogy a gyertyák körül nincs huzat. Ha hagyod, hogy a gyertyák hűvös levegőjű helyiségben dermedjenek, valószínűleg számos olyan problémát okoz ez, mint a fagyosodás, az árkok és a kanóc körüli repedések. Képzeld el, hogy a hűvös levegő az üveg egyik oldalát éri de a másikat nem. Ez azt jelenti, hogy a gyertyapohár egyik felén lévő viasz gyorsabban fog hűlni, mint a másik!

  • Az öntési hőmérséklet növelésével minimalizálhatók a gyertyákban lévő légbuborékok. Az alacsonyabb öntési hőmérséklet a gyertyák túl gyors lehűlését is eredményezheti, ami repedéshez / árkokhoz és egyenetlen felületekhez vezethet.

  • Az üveg gyertyaedények a hűvösebb hónapokban rendkívül hidegek lehetnek, ezért fontos átgondolni, hogy hol tárolod ezeket. Érdemes fűtött helyiségbe vinni őket, hogy szobahőmérsékleten legyenek, mielőtt elkezded vele a munkát.

  • A fagyosodás minimalizálása érdekében próbáld meg megvédeni a gyertyákat a hidegtől. Állítsd a gyertyapoharakat inkább meleg törülközőre, mintsem hideg asztalra. Vannak, akik szeretik egyből kartondobozba tenni őket, pl az üvegpoharak saját dobozába. A cél az, hogy a hőmérséklet a lehető legstabilabb legyen, ahelyett, hogy óriási hőmérsékletcsökkenés lenne.

Hogyan lehet megszépíteni azokat a gyertyákat, amelyeket a hideg időjárás elcsúfította?

Felsorolunk néhány gyakori problémát, amelyek hideg időjárás esetén gyertyák készítésekor felmerülhetnek és néhány egyszerű lépésben leírjuk, mit szükséges tenni a gyertya feljavításához, hogy eladhatóak legyenek:

REPEDT FELÜLETEK

Ha úgy találod, hogy a gyertyákon nagy lyukak vagy kráterek keletkeztek, próbáld meg kitölteni a lyukakat kis mennyiségű viasszal. Hagyd ezt újra lehűlni, majd használj hőlégfúvót, hogy a teteje egyenletes legyen.

FOLTOS TAPADÁS

A gyertyák foltos tapadása akkor jelentkezik, amikor a hűlő viasz nem tapad az üvegre illetve hűlés közben leválik az üveg faláról. A viasz és az üveg között légbuborékok alakultak ki. A gyertyák foltos tapadása számos ok miatt jelentkezhet. Ennek egyik oka az üvegáru minősége és vastagsága. A vastag, olcsó üveg télen nagyon kihűlhet, ami miatt a gyertya túl gyorsan hűl.

Ne feledd azonban, hogy a gyertya foltos tapadása nem befolyásolja az égés minőségét!

A foltos tapadást hőpisztollyal kezelheted. Olvaszd fel a viaszt kívülről. Fújj rá forró levegőt a hőpisztollyal, hogy a felolvadt viasz kitöltse a levegős részt. Hagyd lassan kihűlni.

KIS MAKACS FOLTOK A FELSZÍNEN

Néha előfordulhat olyan folt, amely akkor is megmarad, ha a felületet hőpisztollyal felolvasztottad. Olvaszd fel újra a foltos felületet hőpisztollyal, majd utána tölts rá olvasztott viaszt. Ez általában elegendő megoldás.


Az utolsó, de fontos megjegyzés a cikk végére: Tökéletes gyertya nincs! Még a legnagyobb nemzetközi gyertyagyártók termékei között is simán egy bolt polcára kerülhet foltos, üvegfalról levált, árkos gyertya. Ők már tudják, hogy emiatt nem kell aggódni, mert a vevőnek az ILLAT a legfontosabb! Ha abból megkapja a számára tökéleteset, apró, bájos hibának fogja látni a szerinted orbitális gondot!


Nagyon köszönjük, hogy elolvastad a gyertyagyártási útmutatóinkat. Az A Gyertyakészítő csapata elkötelezett a hazai legnagyobb gyertyagyártási tudásbázis felépítése mellett. Ha oktató jellegűnek, informatívnak és egy kicsit szórakoztatónak találod a tartalmat, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy megosztod cikkeinket barátaiddal és családtagjaiddal, akik érdeklődhetnek a gyertyakészítés iránt.

Köszönjük még egyszer!


Cikk ajánló:

Megmutatom, milyen egyszerű a szárított levendula felhasználásával elkészíteni ezeket a hangulatos és illatos DIY levendula gyertyákat.

ÁSZF

2021.04.02

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Termék ajánló:

Szeretnél inspiráló gyertyakészítős recepteket és hasznos technikai ötleteket kapni hétről hétre?