5 tipp a gyertyaöntéshez kezdőknek

2020.12.02

Könnyen megjegyezhető tippek és trükkök, amelyekkel pillanatok alatt egy kezdőből profi gyertyakészítővé válhatsz!

A gyertyakészítés valódi kihívást jelent, de igazán kifizetődő élménnyé válhat. A kanóc meggyújtása a legelső kézzel készített gyertyán izgalmas és egyben idegtépő is lehet, mert feszülten figyeled, hogy hogy ég a gyertyád és hogy annyira illatozik-e, amennyire szeretted volna.

A gyertya teteje szép sima? Olyan, amilyenre számítottál? A kanóc a gyertya közepén kandikál ki a viaszból? Hidegen is olyan az illata, amilyennek tervezted öntés közben?

Sok-sok kérdés merül fel benned, amikre a választ a gyertyád fogja megadni, csak meg kell gyújtanod.

De mi lenne, ha megosztanánk néhány gyertyakészítéssel kapcsolatos tanácsot, hogy kihagyhasd a leendő kedvenc hobbid drámáit? Olvasd el ezt az ÖT tippet, amiket én is szívesen fogadtam volna, amikor kezdtem a gyertyakészítést.

 1. A folyamat közben készíts jegyzeteket

 2. A kevesebb illat több

 3. A hideg és a meleg illatdobás az egyes illatolajoknál nagymértékben változhat

 4. Tanulj meg türelmesen várni

 5. Nincs egyetlen és mindig tökéletes módszer arra, hogy nagyszerű gyertyát készíts


1. Készíts jegyzeteket menet közben

A gyertya tulajdonságai a gyertyaöntés tudományának eredménye. Ahhoz, hogy minden alkalommal ugyanazt az eredményt érd el, minden alkalommal ugyanazt kell tenned! De ami még fontosabb, tudnod kell, hogy milyen körülmények között, milyen eszközökkel és alapanyagokkal készült a tökéletes vagy a pont elkerülendő mű!
Vezess naplót a jegyzeteidből és mindent jegyezz bele, amit a tesztégetés során tapasztalsz. Itt van néhány jegyzetelni való dolog, amit minden öntésnél figyelembe kell venni:

 • Dátum és idő

 • Viasz típus

 • Illat típus

 • Kanócméret

 • Üvegméret

 • Szobahőmérséklet

 • A viasz legmagasabb olvadási hőmérséklete (ellenőrizd erről a gyártók vagy forgalmazók ajánlásait, mivel minden viasz más, még akkor is, ha nincs feltüntetve a csomagoláson ez az adat)

 • Hőmérséklet, amikor az illatot adtad a viaszhoz

 • Hőmérséklet, amikor kiöntötted a gyertyát / gyertyákat formába/üvegedénybe

 • A felhasznált illat % -a

Ennek legegyszerűbb módja, ha minden teszt gyertyához írsz egy saját sablon jegyzetlapot. De ha kényelmes vagy, mint én, csak töltse le ingyenesen azt a lapot, amit előre készítettem magamnak az A Gyertyakészítő oldalamról. Itt a link. Bármilyen viasztípusra használható és elég részletes. Nyomtass ki néhány lapot, hogy kéznél legyenek bármikor, amikor elkezdesz gyertyát készíteni és amikor teszteled azt.

A kitöltött jegyzetlapok nagyszerű kiindulópont lesz akkor, amikor pótolnod kell az alapanyag készleted a szokásos alapanyag kereskedőtől vagy épp egy új üzlet kínálatát szeretnéd kipróbálni. 

Megjegyzés: Ha olyan vagy, mint én, jegyzetelj a teljes gyertyaöntő és tesztégető folyamat alatt. Általában azt gondolom magamról, hogy a legapróbb részletekre is képes vagyok visszaemlékezni, pláne a gyertyakészítéssel kapcsolatban. Sajnos az élet igazolta, hogy ha pontos infókra van szükségem, a memóriám cserben hagy. Jegyzetelj le mindent, még a legérdektelenebb eseményt is a gyertyakészítés folyamata alatt. Inkább legyél túl precíz, mint kétszer-háromszor is elkészíteni a tökéletlen gyertyát. 

És a legfontosabb a végére: tudd, hogy hol tartod a jegyzeteidet. Én már egy hónapja keresem a kis füzetkémet, de nem adom fel, kell az infó :)

2. A kevesebb több 

Logikus feltételezés lenne az, ha a több illatot jobb eredménynek gondolunk. De a viasz és az illat kombinációja ennél sokkal bonyolultabb kapcsolat  és sok változó játszik szerepet abban, hogy csodás illatú gyertyát készíts. Ezért létfontosságú a tesztelés.

Néhány illatolaj egyszerűen erősebb és ezért nem kell sok ahhoz, hogy kiváló illatot adjon. Más típusú illatolajak esetében pedig nagyobb mennyiségre lesz szükségünk. Elfogadott tény, hogy a természetes illóolajok esetében sokkal gyengébb a gyertya illata. És hiába szeretnél nagyobb mennyiséget beleönteni a forró viaszba, mint 8%, nem teheted, mert akkor a kanóc nem fog tökéletesen égni. Nem kívánhatsz sem magadnak, sem a leendő vevőidnek kormozó, instabil lánggal égő kanócos gyertyát.

A szintetikus illatolajok esetében az illatdobás sokkal jobb eredményt ad. Mivel ezek az illatolajok kifejezetten gyertyákhoz lettek kifejlesztve, az ajánlott felhasználható arányokon belül maradva is lehet egy gyertya lágy, finom illatú és lehet igazán harsány. Tőled függ. 

Tesztelés, tesztelés, tesztelés. Ugyanolyan részletességgel kell vezetni a jegyzetlapot, mint a gyertyaöntésnél. Fontos a százalékos arány, a viaszba keverés hőmérséklete. Fontos, hogy milyen hőmérsékleten öntöd ki a gyertyapoharakba a viaszt. Mennyi idő alatt dermedt meg a gyertya? Milyen hőmérsékleten hagytad dermedni? Satöbbi, satöbbi. Sok-sok részlet befolyásolja a gyertyában kialakult illat minőségét, erősségét. 

3. A hideg és a meleg illatdobás az egyes illatolajoknál nagymértékben változhat

A hideg illatdobás a gyertya illata, amikor nincs meggyújtva, a meleg illatdobás az az illat, amikor a kanócot meggyújtjuk és a felolvasztott viasz árasztja magából az illatot.

Ezek mindegyike egészen más élményt nyújthat az orrod számára, ezért számíts arra, hogy a frissen öntött gyertya illata kissé eltérhet a kész gyertyád illatától. Ez még egy fontos ok arra, hogy teszteld a gyertyádat.

A hideg és a meleg illatdobásokat különböző időpontokban és különböző intenzitással fogod érezni. Fontos megjegyezni, hogy a vásárlók a gyertyád hideg dobását fogják érezni és majd ha hazaviszik, csak akkor tapasztalják meg a meleg dobást.

4. Gyakorold a türelmességet!

A türelem erény, pláne a gyertyagyártás terén.

A tesztelés időbe telik. Az ideális gyertyák receptjének megtalálása, kigyakorlása szintén időbe telik. A képességeinek tökéletesítése és a kedvenc viasz megtalálása is időt vesz igénybe.

Az évszakok közötti tesztelés szintén előnyös, mert kitapasztalod az alapanyagaid tulajdonságait. Biztos lehetsz abban, hogy legyen akár meleg, akár hűvös idő, a gyertyád mindig  ugyanúgy fog viselkedni.

5. Nincs egy recept minden gyertyára, hogy garantált legyen az eredmény

Sajnos nincs titkos recept, hogy kiváló és jól működő gyertyákat hozz létre. Hasznos lehet beszélgetni tapasztaltabb gyertyakészítőkkel vagy egy hozzáértővel. De sokat segítenek a YouTube-on levő gyertyás videók is. De azt tudnod kell, hogy a teszteléseket nem tudod kikerülni. 

Következtetés

A kreativitásodat felhasználhatod az új illatok és viaszok tökéletes arányainak megtalálásához. Ha pedig nem érzed magad kreatívnak, ezzel a kihívással bizonyíthatsz magadnak. Végtelen kihívás és lehetőség rejlik a gyertyagyártás világában. Gyorsabban érsz el jobb eredményeket, ha mindig jegyzetelsz és felhasználod a leírt tapasztalataidat. Kísérletezz a viaszokkal, illatokkal, kanócokkal. Gyakorolj türelemmel és meg fogod találni a saját gyertyád receptjét!


Blogcikk ajánló:

Megmutatom, milyen egyszerű a szárított levendula felhasználásával elkészíteni ezeket a hangulatos és illatos DIY levendula gyertyákat.

ÁSZF

2021.04.02

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Termékajánló:

Szeretnél inspiráló gyertyakészítős recepteket és hasznos technikai ötleteket kapni hétről hétre?