Tökéletes szójaviasz gyertyák készítése átlátszó üvegedényekbe

2020.11.25

Egy gyertyagyártó története arról, hogyan készített tökéletes szójaviasz gyertyákat átlátszó üvegedényekbe!

Ha a jelenlegi helyzetben van egy kis énidőd, akkor talán tudsz időt fordítani arra, hogy tesztgyertyákat készíts! Ideje kipróbálni a különböző viaszokat, változó öntési hőmérsékletet, különböző illatanyagok tesztelését különböző arányban, új üvegek, különböző méretű kanócok, új üvegáruk kipróbálását. A lista végtelen csak idő kell hozzá! 

Először is el kell mondanom, hogy több mint 10 éve készítek már gyertyákat és ezalatt az idő alatt ezrek kerültek ki a kezeim közül.

Aztán egyszer csak belém villant ... áttetsző üvegek! Régen már próbálkoztam azzal, hogy gyertyákat készítettem átlátszó üvegekbe, de sok sikertelen próbálkozás és a tapadás hiánya miatt sokáig nem foglalkoztam ezzel.

Gyertyakészítőként nagyon szeretem a tökéletes gyertya megjelenését. De a tökéletes gyertya különböző dolgokat jelent különböző emberek számára. Ki mit keres vajon egy gyertyában? A magam nevében tudok nyilatkozni. Nekem a kellemes illat és a hangulatos láng a fontos.

Aztán újra bekattant valami és újra elkezdtem nézegetni a natúr, átlátszó gyertyapoharakat. Ám nem telt egy kis idő és a negatív emlékeim is visszakúsztak: csálén álló kanócok, nem  tapadt a viasz tökéletesen az üvegpohárra, mit lyukak, kráterek a kanóc körül, stb. Vegyes érzésekkel kezdtem el kutatni a gyertyapoharak fellelő helyeit, hogy ha törik, ha szakad, akkor is meg fogom valósítani a "szója gyertya üveg pohárban" projektet az A Gyertyakészítő vállalkozásomban. Beszereztem 3 féle méretű üveget, szója viaszt és levettem a polcomról az általam igencsak kedvelt levendula és erdei gyümölcs illatolajat.

Amire szükséged van:

  • Jó minőségű üvegek - hőálló és gyertya készítéséhez ajánlott.

  • Szójaviasz 

  • Jó minőségű illatolajok - legfeljebb 8% ajánlott.

  • Tágas hely egy asztalon, hogy hűlés közben kellő távolságban legyenek egymástól a gyertyák.

  • Hőmérő 

  • Viaszolvasztó edény

  • Keverő kanál és kanóctartó

A leírás alapján tökéletes gyertyát készítettem! De ne feledd, hogy számos változót figyelembe kell venni, hogy utánozható legyen az eredmény: szobahőmérséklet, mérleg, hőmérő stb.

Íme a leírás:

A tökéletes szójaviasz gyertya készítése átlátszó üvegbe:

1. Olvaszd fel a szója viaszt a viaszolvasztó edényben. Az olvadékot melegítsd fel 75-80C fokra.

2. Amíg a viasz olvad, helyezz néhány üvegpoharat a sütő tálcára és tedd be a sütőbe kb. 10 percig, amíg fel nem melegszenek. Nem kell 50-60 foknál magasabb hőmérsékletet elérniük. Eközben a sütő ajtaját nyitva hagytam, és igen, a kanócok az üvegben voltak.

3. Mérj meg egy kancsó viaszt grammban (ne felejtse el kivonni a kancsó súlyát. Nekünk csak a viasz súlya kell)

4. Számold ki a viasz mennyiségének 8% -át. Ez lesz az illatterhelésed. (Pl. 600gramm viasz 8% = 48gr illat).

5. Add hozzá az illatot a viaszhoz, és óvatosan keverd jól össze, hogy ne keletkezzen túl sok légbuborék. Általában 2-3 percig keverem.

6. Öntsd a viaszt az üvegekbe 70 C fok körül.

7. Állítsd a kanócokat középre a kanóctartókkal. Folyamatosan ellenőrizd, hogy jól állnak-e a kanócok, mert idővel elmozdulhatnak.

8. Vágd méretre másnap kanócot. Ha a gyertya felülete nem simult le szépen, ne aggódj, használj hőlégfúvót és melegítsd fel a gyertya felületét. Gyönyörűen le kell simulnia.

9. Ellenőrizd a viasz tapadását az üveg oldalára, de ne feledd, hogy ha látsz egy kis tapadásmentes felületet  (mivel ez szója esetén előfordulhat), ez nem befolyásolja a gyertya égési idejét vagy illatdobását. Ne légy túl kemény magaddal!

10. Gyújtsd meg a gyertyát és élvezz egy olyan terméket, amelyet szeretettel készített!


Sok sikert kívánok a tesztgyertyádhoz!


Nagyon köszönjük, hogy elolvastad a gyertyagyártási útmutatóinkat. Az A Gyertyakészítő csapata elkötelezett a hazai legnagyobb gyertyagyártási tudásbázis felépítése mellett. Ha oktató jellegűnek, informatívnak és egy kicsit szórakoztatónak találod a tartalmat, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy megosztod cikkeinket barátaiddal és családtagjaiddal, akik érdeklődhetnek a gyertyakészítés iránt.

Köszönjük még egyszer!További cikkek:

Megmutatom, milyen egyszerű a szárított levendula felhasználásával elkészíteni ezeket a hangulatos és illatos DIY levendula gyertyákat.

ÁSZF

2021.04.02

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Termék ajánló:

Szeretnél inspiráló gyertyakészítős recepteket és hasznos technikai ötleteket kapni hétről hétre?